Σελίδες

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


....

ΩΧ ΠΟΣΟΙ;;

Η λίστα ιστολογίων μου

....

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Οι μπαμπάδες παθαίνουν κατάθλιψη!

Ένα σημαντικό ποσοστό - τουλάχιστον το 10% - των νέων μπαμπάδων εμφανίζουν κατάθλιψη λίγο πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις περνάνε γενικά απαρατήρητες, χωρίς να διαγνωστούν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Συγκριτικά, το ποσοστό της κατάθλιψης των ανδρών στο σύνολο του πληθυσμού εκτιμάται γύρω στο 5% μέσα σε ένα χρόνο, συνεπώς η γέννηση ως γεγονός διπλασιάζει την πιθανότητα κατάθλιψης.
Ειδικότερα, την περίοδο των τριών έως έξι μηνών μετά τη γέννα, που θεωρείται και η πιο δύσκολη από ψυχολογικής πλευράς για τους γονείς, καθώς το κλάμα του μωρού φθάνει στο αποκορύφωμά του, ένας στους τέσσερις άνδρες (ποσοστό 25%) μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη.
Αν και ο αριθμός των μπαμπάδων που δεν μπορεί να χαρεί τη γέννηση του παιδιού του, λόγω της αναπόφευκτης έλλειψης ύπνου, των αναγκαστικών αλλαγών στο στιλ της ζωής, της μερικής απομάκρυνσης του ζευγαριού και των διαφόρων νέων ευθυνών, είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των γυναικών-μαμάδων που επίσης εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, παρόλα αυτά είναι αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Η μελέτη (ουσιαστικά η μετα-ανάλυση 43 προηγούμενων ερευνών που αφορούσαν πάνω από 28.000 γονείς σε 16 χώρες) από ερευνητές του τμήματος παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια, υπό τους δρες Τζέημς Πόλσον και Σαρνέιλ Μπέιζμορ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι νέοι μπαμπάδες ήσαν γενικά πιο ευτυχισμένοι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού τους, όμως σε τρεις έως έξι μήνες πολλοί -σε ποσοστό 10% έως και 25%- είχαν εμφανίσει πλέον κατάθλιψη, έναντι ποσοστού 30% των νέων μαμάδων που μπορούν να εμφανίσουν ανάλογα ψυχολογικά συμπτώματα, μην αντέχοντας το βάρος των νέων ευθυνών. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να νιώσουν άσχημα, αν και η γυναίκα τους έχει εμφανίσει κατάθλιψη.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, πέρα από τις επιπτώσεις για τους ίδιους τους γονείς, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα των γονιών μπορεί να έχουν γενικότερη επίπτωση στον ψυχισμό, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των παιδιών. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν πιο εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της κατάθλιψης στους μπαμπάδες -και τις μαμάδες- την περίοδο μετά τη γέννα.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/303/19/1961

http://bosnakidis.blogspot.com/

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Στείλε το μήνυμά σου στο ntabantouri@gmail.com και γίνε συντάκτης. Σε περιμένουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;;

Blog Archive

.