Σελίδες

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


....

ΩΧ ΠΟΣΟΙ;;

Η λίστα ιστολογίων μου

....

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Χάνουμε δυνάμεις γρήγορα μετά τα 45


Οι μειώσεις στην φυσική κατάσταση που τυπικά συνοδεύουν το πέρασμα του χρόνου, επιταχύνονται μετά την ηλικία των 45 ετών και ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κανείς το αναπόφευκτο είναι να φροντίσει να μην παχύνει, να γυμνάζεται συστηματικά και να αποφεύγει το κάπνισμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον παρακολούθησαν επί σχεδόν 25 χρόνια 3.429 γυναίκες και 16.889 άνδρες, ηλικίας 20 ετών και άνω όταν άρχισε η μελέτη, το 1974.
Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας», στην αρχή οι εθελοντές δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες μειώσεις στην καρδιοαναπνευστική φυσική κατάστασή τους, αλλά μόλις πέρασαν τα 45 τους χρόνια άρχισαν να παρουσιάζουν ραγδαίες μειώσεις – ιδίως όσοι από αυτούς πάχυναν, κάπνιζαν και δεν γυμνάζονταν.
Η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση αποτελεί δείκτη της αεροβικής ικανότητας του οργανισμού, δηλαδή του πόσο καλά χρησιμοποιεί το οξυγόνο.
Το εύρημα αυτό συμφωνεί με τα συμπεράσματα που είχαν και προγενέστερες μελέτες – και ο αντίκτυπός του είναι μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που κάνουν καθιστική ζωή, είναι καπνιστές, υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αλλά και το γεγονός ότι το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται διαρκώς.
«Είναι καλά γνωστό ότι καθώς γερνάμε, η αεροβική ικανότητα φθίνει», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Τζάκσον, ομότιμος καθηγητής Υγείας & Ανθρώπινων Επιδόσεων στο πανεπιστήμιο.
«Ενώ όμως μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η φθορά αυτή είναι γραμμική, δηλαδή ότι γίνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία και με συγκεκριμένο ρυθμό, τώρα διαπιστώνουμε ότι επιταχύνεται μετά τα 45. Όταν μάλιστα συνυπάρχουν κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, η απώλεια είναι πολύ ταχύτερη. Είναι πολύ λογικό».
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η επιτάχυνση της φθοράς γίνεται σε άντρες και γυναίκες, αν και στους άντρες ο ρυθμός είναι ταχύτερος.
Τι πρέπει να κάνουμε

Το κλειδί για να αποφευχθεί αυτή η φθορά, που με τη σειρά της οδηγεί σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, είναι να φροντίσει κανείς να… παραμείνει νέος, κατά τον δρα Τζάκσο.
«Εάν ένας άνθρωπος είναι υπέρβαρος, αγύμναστος και καπνιστής, η αεροβική κατάστασή του είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, που γυμνάζονται και δεν καπνίζουν», λέει
«Αν όμως φροντίζει κανείς από τα 30 ή και τα 40 του να υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να τον διατηρεί δια βίου, κερδίζει πολλά».
Στην πραγματικότητα, «έχει υπολογιστεί πως οι αγύμανστοι, υπέρβαροι καπνιστές αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στα 50 ή στα 60 τους, ενώ όσοι είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτούς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στα 70, στα 80 ή και στα 90 τους ακόμα γεροί και δυνατοί».Τι πρέπει συνεπώς να κάνουμε;
«Πρέπει να γυμναζόμαστε», απαντά η δρ Σούζαν Στάϊνμπαουμ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.
«Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό φάρμακο που υπάρχει. Και βεβαίως να προσέχουμε τι τρώμε, να μην παχαίνουμε και να κόψουμε το τσιγάρο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα δηλητήριο».
πηγή

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Στείλε το μήνυμά σου στο ntabantouri@gmail.com και γίνε συντάκτης. Σε περιμένουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;;

Blog Archive

.