Σελίδες

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


....

ΩΧ ΠΟΣΟΙ;;

Η λίστα ιστολογίων μου

....

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ

Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν να φροντίζουν τα πρόωρα νεογνά σε θερμοκοιτίδες, όπως προκύπτει από περιγραφές αρχαίων συγγραφέων, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο θεό Διόνυσο, ο οποίος "αναστήθηκε" σε θερμοκοιτίδα!.
Όταν γεννήθηκε ο μικρός θεός, ήταν πρόωρο οκταμηνίτικο λιποβαρές νεογνό που χρειαζόταν ιδιαίτερες φροντίδες και θερμοκοιτίδα, που βρέθηκε αμέσως, ίσως όχι με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα, αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο Ερμής, ο πρώτος μεταφορέας νεογνών, μετέφερε το μικρό Διόνυσο στο όρος Νύσα, όπου τον παρέδωσε στις Υάδες, οι οποίες τον τοποθέτησαν σε σπηλιά, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια θερμοκοιτίδα, όπως φίλτρο για τον αέρα, ένα είδος διπλού τοιχώματος και προστασία του μικρού θεού από τα ρεύματα αέρα με κάλυψη από πυκνόφυλλο κισσό, εξασφαλίζοντας τη συντήρηση ενός θερμικά ουδέτερου περιβάλλοντος.
Σε αυτή τη θερμοκοιτίδα, έμεινε ο μικρός θεός ως ότου αποκτήσει το κανονικό του βάρος και μεγαλώσει.


Όπως φαίνεται, οι αρχαίοι ΄Ελληνες είχαν εξαιρετικές γνώσεις σχετικά με τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών σε περιβάλλον θερμοκοιτίδας. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο 150 Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από γιατρούς του Περιφερειακού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών 'Αγιος Σάββας", σε συνεργασία με ιδιώτες συναδέλφους τους από τα Χανιά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάζεται και η μέτρηση του τραχήλου που "βλέπει" τον πρόωρο τοκετό. Μαθαίνοντας τα εκατοστά του τραχήλου τους οι έγκυοι μπορούν πλέον να γνωρίζουν αν θα γεννήσουν πρόωρα." Η μέτρηση του τραχήλου της μήτρας κατά την 22α εβδομάδα της κύησης δίνει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες, καθώς ανακαλύπτουμε το 70% των γυναικών που θα γεννήσουν πρόωρα. ΄Οσο πιο μικρός είναι ο τράχηλος της γυναίκας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να γεννήσει πρόωρα" επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Εμβρυομητρικής Ιατρικής κ. Απ. Αθανασιάδης.ΗΓΗ

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Στείλε το μήνυμά σου στο ntabantouri@gmail.com και γίνε συντάκτης. Σε περιμένουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;;

Blog Archive

.