Σελίδες

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


....

ΩΧ ΠΟΣΟΙ;;

Η λίστα ιστολογίων μου

....

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η εικόνα της Αποκαθήλωσης επέστρεψε μετά από 31 χρόνια στην Ιερά Μονή του Αγίου Προδρόμου


Σε επίσημη τελετή η εικόνα παραδόθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης ΣαμαράςΜία εξαιρετικά σημαντικής πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας εικόνα επέστρεψε μετά από 31 χρόνια στον φυσικό της χώρο, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου των Σερρών. Πρόκειται για την εικόνα της Αποκαθήλωσης η οποία είχε κλαπεί το 1978 από την Ιερά Μονή και για 28 ολόκληρα χρόνια αγνοείτο η τύχη της. Μέχρι το 2006 που ένας Έλληνας έμπορος και συλλέκτης έργων τέχνης, ο Γιάννης Πετσόπουλος, προσέφερε την εικόνα αυτή προς πώληση στο Μουσείο Μπενάκη. Οι ειδικοί του Μουσείου αναγνώρισαν την εικόνα και αμέσως ενημέρωσαν την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία και κατήγγειλε το γεγονός στη Σκότλαντ Γιάρντ. Από τότε ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει η εικόνα στην Ελλάδα και στο φυσικό της χώρο, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου των Σερρών. Η επίσημη διεκδίκηση της εικόνας οδήγησε σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και τρία χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2008, η εικόνα παραδόθηκε στον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος συντήρησης του Βυζαντινού και Εκκλησιαστικού Μουσείου Αθηνών κ. Αντώνιο Περάκη, η εικόνα της Αποκαθήλωσης είναι αμφιπρόσωπη, δηλαδή έχει ζωγραφιστεί και από την πίσω πλευρά, κάτι που συνηθιζόταν την εποχή εκείνη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Περάκης, «από ίχνη χρώματος και φύλλα χρυσού που βρέθηκαν στον φόντο, στην πίσω πλευρά της εικόνας, αποκαλύφθηκε ότι είναι σίγουρα αμφιπρόσωπη και πιθανολογείται κατά 99% ότι η 2η παράσταση είναι η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, η οποία καταστράφηκε λόγω φθοράς από ξυλοφάγα έντομα». Η αξία της εικόνας υπολογίζεται σε 1.500.000 ευρώ.

Την εικόνα παρέδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου των Σερρών

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Στείλε το μήνυμά σου στο ntabantouri@gmail.com και γίνε συντάκτης. Σε περιμένουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;;

Blog Archive

.