Σελίδες

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


....

ΩΧ ΠΟΣΟΙ;;

Η λίστα ιστολογίων μου

....

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Της κυράς Σαρακοστής


Η 50χρονη Βασιλική, ψάχνοντας στο βάθος της ντουλάπας της, βρήκε ένα κουτάκι με θύμησες. Το άνοιξε και αντίκρισε ένα σχέδιό της που είχε κάνει παιδί, για να αποτυπώσει την κυρα-Σαρακοστή, έτσι όπως την είχε περιγράψει η γιαγιά της, η Μαρία. Από κάτω έγραφε και ένα αντίστοιχο ποιηματάκι.




«Την κυρα-Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσε
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να' ρθει η Πασχαλιά».

Ονειροπόλησε. Θυμήθηκε ότι η γιαγιά της, έφτιαχνε την κυρα-Σαρακοστή σαν μπισκοτάκι, με επτά πόδια. Μετά το τέλος κάθε εβδομάδας έκοβε και από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το 'κοβε το Μεγάλο Σάββατο.

Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή και η νηστεία της είναι ιδιαίτερη και αυστηρή. Σύμφωνα με τα λαογραφικά δρώμενα, αλλά και το τυπικό της Εκκλησίας, όλες τις ημέρες της Σαρακοστής τηρείται αυστηρή νηστεία εκτός του Σαββάτου και Κυριακής όπου γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου.

Η Βασιλική θυμήθηκε τη γιαγιά που έλεγε ότι στη Σαρακοστή εξαίρεση αποτελεί η γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων (όπου καταλύεται το λάδι) καθώς και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου οπότε καταλύεται το ψάρι, όποια μέρα και να γιορταστεί.

Επανερχόμενη στην ωμή πραγματικότητα διάβασε για την έρευνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Βάσει αυτής, τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα, μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες. Και το σπουδαιότερο η νηστεία καταπολεμά και την κατάθλιψη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

αφιερωμένο στο χρήστη V

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Στείλε το μήνυμά σου στο ntabantouri@gmail.com και γίνε συντάκτης. Σε περιμένουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;;

Blog Archive

.